27 december 2018

Intresset för outdooraktiviteter har ökat stadigt under de senaste åren och en av de saker som är viktiga att hålla koll på när man är ute i naturen är dricksvattnet. Får du i dig förorenat vatten kan äventyret snabbt utvecklas till en mardröm. Här är tipsen som kan hjälpa dig att avgöra om du kan dricka vattnet eller bör låta bli.

Vid alla typer av utomhusaktiviteter är tillgången till färskt vatten en livlina. Därför ska du redan innan du ger dig ut noga tänka igenom hur mycket vatten du kommer att behöva och hur du ska få tillgång till det. Om du bedömer att du inte orkar bära med dig tillräckligt med vatten är ett tips att kontrollera om det finns tillgång till vatten utmed vägen.

Många smittämnen kan spridas med vatten och orsaka sjukdom hos människor som får i sig det förorenade vattnet. Framförallt orsakar förorenat vatten mag- och tarminfektioner. De vanligaste symtomen vid sjukdom orsakad av förorenat vatten är diarré, buksmärta, kräkningar, illamående och huvudvärk.

Fjällbäckar framhålls ofta som en naturlig källa till dricksvatten. Men ingen myndighet kontrollerar fjällvattnets kvalitet och de klara bäckarna kan gömma mikroorganismer som gör oss magsjuka.

Det är förekomsten av människor och djur i området som gör att risken för förorening blir stor, därför är det säkraste alternativet att välja grundvatten som trängt upp ur marken. Vattnet håller då lika god kvalitet som det från en djupborrad brunn. Men ju längre bort från grundvattenkällan du kommer desto större är risken att vattnet kommer i kontakt med saker som förorenar, till exempel fågelbajs eller döda djur.

Risken att bli magsjuk är lika stor oavsett årstid och det spelar heller ingen roll var i landet du befinner dig, även om Sverige har väldigt bra vatten jämfört med många andra länder.

Tips:

  • Om du har möjlighet är det alltid bäst att koka vattnet. Det ska bubbla kraftigt i ett par minuter.
  • Välj vatten som rör på sig. Drick inte från varma stillastående pölar.
  • Använd dina sinnen och drick exempelvis inte vatten som är brunt.
  • Gå en bit uppströms och håll utkik efter döda djur.
  • Använd klortabletter eller vattenreningsfilter men var noga med att kontrollera vad tillverkaren lovar gällande bakterier, virus och reningsförmåga.
  • Lyft blicken och titta hur omgivningen ser ut. Drick inte vatten om du ser toalettpapper eller avföring.

Om du blir sjuk efter att ha druckit vatten från naturen:

  • Ta dig tillbaka till civilisationen
  • Se till att få i dig mycket vätska men var noga med att det du dricker är rent.

 

Källor: Friluftsfrämjandet
Livsmedelsverket

Kategorier: Nature & High Vis