18 april 2019

I alla tider har människor behövt orientera sig ute i naturen. Om du glömt kompassen hemma kan det vara skönt att veta att stjärnorna fungerar lika exakt.

Att orientera sig efter solen, månen och stjärnorna är någonting som människor gjort sedan urminnes tider. Tekniken fungerar dessutom lika exakt som med en kompass.

Om det är stjärnklart ute så är den lättaste metoden för att navigera på natten helt enkelt att leta upp polstjärnan, eftersom den alltid står i riktning rakt mot norr. Polstjärnan är lite större och lyser lite starkare än de andra stjärnorna. Om du känner igen stjärntecknet ”Karlavagnen” så är det enkelt att hitta polstjärnan. Använd bara de två stjärnorna i framkanten på ”vagnen” som riktlinje och följ denna linje ungefär 4–5 gånger dess längd så hittar du polstjärnan. Det kan vara bra att känna till att det bara går att navigera efter polstjärnan på norra halvklotet, eftersom stjärnkartan söder om ekvatorn ser helt annorlunda ut.

På dagen kan du använda solen och en klocka för att orientera dig. Håll klockan så att timvisaren pekar rakt mot solen, så kommer nord-syd-riktningen att gå mitt mellan 12 och timvisarens klockslag. Om klockan t.ex. är fyra på eftermiddagen och du vrider klockan så att 4:an pekar mot solen, så har du söder åt det håll 2:an ligger. Med det här sätt kan du också vända på kalaset om du har väderstrecken men behöver veta vad klockan är. Eller har klockan och väderstrecken men inte hittar solen.

Kategorier: Nature & High Vis