Taiga blogg naturens skafferi
7 augusti 2018

När naturen är ens arbetsplats är det bra att känna till sin arbetsmiljö ur olika aspekter. För dig som vistas mycket i skog är det naturligtvis viktigt att ha koll på vad som är ätligt och inte, men hur bra koll har du på vad de olika inslagen i naturens skafferi faktiskt är bra för? Vi listar fördelarna med olika bär som du hittar i den svenska naturen.

Björnbär
Björnbär är inte bara goda, de är också bra för immunförsvaret. Björnbär innehåller nämligen E-vitamin som kan hjälpa till att stå emot och bekämpa infektioner. Mängden E-vitamin behålls även om du kokar bären.

Blåbär
Under hösten finns det många gånger rikligt med blåbär i skogen. Som många nog känner till innehåller blåbär antioxidanter, vilket tros vara bra för att skydda kroppens celler och för att vi ska hålla oss friska och krya.

Tranbär
Även tranbär innehåller antioxidanter. Tranbär är även rikt på flera vitaminer och mineraler, bland annat innehåller de en riklig mängd C-vitamin, folsyra, järn och zink.

Lingon
Precis som blåbär finns lingon ofta i rikliga mängder i svenska skogar under hösten. Lingon innehåller rikligt med kostfibrer och i bären finns även bl.a. vitamin A, vitamin C och magnesium.

Hallon
Hallon är rika på fiber, som sitter i de små fröna som du hittar på hallonet. Hallon innehåller även antioxidanter.

Aroniabär
Aroniabäret är kanske inte lika välkänt som ovan nämnda, men även detta bär har högt innehåll av flera olika vitaminer: B2, B6, C och E. Det innehåller även antioxidanter, mineraler, flavonoider, folsyra och polyfenoler.

Hjortron
Hjortron växer i stort sett över hela Sverige och innehåller bland annat uppemot fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker därmed nästan hela dagsbehov av C-vitamin. Hjortron innehåller också fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.

Utöver bär finns det också en rad ätbara växter i den svenska naturen. Ett exempel är kirskål, något som vanligen ses som ogräs men som kan användas i matlagningen likt spenat; i sallader, soppor, smoothies m.m. Vad äter du helst från naturens skafferi?

Kategorier: Military