21 februari 2019

Att korsa en flod eller ett större vattendrag är bland det mest riskabla du kan göra i naturen. Måste du ändå göra det så gäller det att tänka till och göra det på ett så säkert sätt som möjligt.

De största riskerna när man ska ta sig över ett vattendrag i norra Skandinavien är att vattnet är kallt och strömt. Kan man vada över är det alternativ nummer ett. Ju högre vatten desto större risk. Dessutom kan stenar komma i rullning som gör att man tappar balansen. Du kan också dras med av strömmen och trassla in dig i nedfallna träd och fastna. Sträva alltid efter att skapa en tripod, det vill säga att hitta balansen med hjälp av tre ben.

-Om du är ensam så är ett bra tips att använda en stav som extra balans och stöd. Om ni är flera så är det klokt att gå på led och hålla i en lång stör eller rep, berättar Conny Gréus som driver Cold Skills som vänder sig till skydds- och säkerhetsmedvetna kunder som har etablerat eller planerar att etablera sig i områden med extrema förhållanden.

Det lättaste är att vada utan ryggsäcken, eftersom den kan försvåra balansen. Se till att packa vattentätt och ha med rep så att du kan dra ryggsäcken över vattnet i efterhand. Det är också viktigt att tänka på att vada över på det ställe som är grundast. Ofta tror man att det är smart att korsa där vattendraget är som smalast, men faktum är att det oftast är där som det också är djupast. Gå istället där vattnet är som bredast.

Om det inte går att vada över behöver du fundera på vad det är för temperatur i vattnet och hur strömt det är. Om du redan varit ute i ett par dagar eller av annan anledning har nedsatt immunförsvar, kan det rentav vara livsfarligt att simma över en kall älv. I så fall behöver du bygga någon typ av flytverktyg.

-Det finns mängder med knep för hur man kan få till något som flyter och som kan hjälpa en över, säger Conny. Egentligen är det som vanligt bara fantasin som sätter gränserna.

-Du kan till exempel blåsa upp plastpåsar och stoppa innanför kläderna. Eller fylla en större, vattentät påse med grenar och kvistar och på så sätt få flythjälp. Om ni är flera kan ni simma och hålla i varsitt hörn för att hjälpas åt och om någon skulle vara skadad kan den ligga ovanpå påsen. Om ni har en båt och ett rep kan ni binda fast den på ena sidan och sedan använda vattenströmmen för att ta er över utan att behöva ro.

Tips:

Planera din vandring så att du redan på förhand vet om det finns stora vattendrag i närheten.

Vet du om att du kommer behöva korsa ett större vattendrag är det klokt att ta med en uppblåsbar båt.

Sträva efter att skapa en tripod om du tänker vada över vattnet.

Ha ett par lätta tofflor i packningen. Dem kan du använda om du måste vada och slipper på så sätt att blöta ner dina kängor. Dessutom kan du ha dem på kvällen medan dina kängor torkar.

Kategorier: Military