1 oktober 2018

De senaste åren har branschen för kosttillskott ökat stort, och en stor del av den ökningen utgörs av produkter innehållande extra proteiner. Även andra branscher har hakat på trenden och flera stora mejeriföretag har släppt proteinberikande varianter av mjölk och yoghurt, samtidigt som kvarg och keso säljer bättre än aldrig förr. Men hur är det egentligen med extra protein, behövs det verkligen eller får vi i oss det vi behöver med en näringsrik och varierad kost?

Intresset för att få i sig extra protein syns kanske framför allt bland de grupper som också intresserar sig för träning. Från Livsmedelsverket anges rekommenderat dagligt intag av protein i procent av det totala energiintaget och i gram per kilo kroppsvikt. För att täcka behovet är ett proteinintag på 10-20 % av det totala energiintaget ett rimligt intervall enligt Livsmedelsverket. Rekommenderat dagligt intag räknat till kroppsvikten är 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. I dagsläget äter dock svensken enligt undersökningen Riksmaten i genomsnitt mer protein än vad de behöver, ca 1-1,2 gram per kilo kroppsvikt och dag.

Vad gäller proteinintag för idrottare finns ingen samlad rekommendation, men oavsett vilket officiellt organ eller vilken forskargrupp du väljer att lyssna på så ligger minimigränsen någonstans omkring 1,6-2 gram per kilo kroppsvikt och dag, dvs högre än för den genomsnittlige svensken. För elitidrottare eller personer som rör på sig ovanligt mycket, exempelvis i yrket, kan extra protein därmed komma till nytta, särskilt om du av någon anledning inte kan täcka upp behovet med din ordinarie kost. Dock brukar det rekommenderas att kosttillskott aldrig ska ersätta en varierad kost, utan snarare fungera som ett komplement.

För motionärer som exempelvis tränar tre gånger per vecka är den ökade kaloriförbränningen för de flesta inte så stor att du behöver tillskott för att täcka upp det dagliga proteinbehovet. Däremot finns det studier där man undersökt effekten av en extra proteindrink i samband med styrketräning som visat på en förbättrad effekt i träningsresultat. Som tidigare nämnts kan extra protein vara bra för någon som rör på sig extremt mycket, men för en motionär är det inget som är nödvändigt, utan snarare ett praktiskt sätt att höja proteinintaget och få aningen bättre träningsresultat.

Att ha koll på sitt dagliga proteinintag i förhållanden till andra näringsämnen är viktigt för att kroppen ska må bra. Överkonsumtion av protein kan vara skadligt för kroppen och leda till exempelvis magproblem och illamående, vare sig proteinet kommer från kosttillskott eller utgörs av animaliskt protein. En stor andel animaliskt protein, som kyckling och keso, kan påverka matsmältningen och göra att du känner dig förstoppad och svullen eftersom animaliskt protein sällan innehåller tillräckligt med fibrer för att få en väl fungerande mage. Det finns också flera studier som visar att risken för att dö i cancer är större för den som äter mycket animaliskt protein. Därför kan det vara bra att varva med andra naturliga proteinkällor från växtriket. Det är också viktigt att se till att du får i dig dagligt rekommenderat intag av andra näringsämnen, så som fibrer och kolhydrater.

Kategorier: Military