10 december 2018

Om du överraskas av hårt väder och känner att det är för sent att vända hemåt är det en god idé att genast börja gräva en nödbivack. När man blir trött och orolig blir allt svårare och tar längre tid och det kan ligga nära till hands att gripas av panik. Försök därför att behålla lugnet och se till att alltid markera din nödbivack med exempelvis skidor, stavar eller en halsduk.

Ett bättre alternativ till bivack kan vara att alltid ha med sig en vindsäck i sin packning. Vindsäck är en säck, oftast av rött syntetmaterial, som man kan sätta sig i för att få skydd mot vinden. Den går fortare att sätta upp och krypa in i än en bivack, dessutom är den utmärkt att använda som extra vindskydd även vid kortare turer i skog och natur, eller som tillfälligt skydd vid dåligt väder under skidturer och andra vinteräventyr. Faktum är att i en nödsituation där du överraskats av ett plötsligt väderomslag med hård vind och snö kan en vindsäck vara det som räddar ditt liv.

Grundläggande säkerhet börjar alltid hemma och om du inte vet hur du ska använda din utrustning har du inte stor nytta av den i en nödsituation. Träna därför på att sätta upp vindsäcken hemmavid.

Kategorier: Military