3 januari 2018

Hans Johansson är linjemontör vid Härjeåns Nät och arbetar med periodisk tillsyn av ställverk och kommunikationsutrustning. I praktiken innebär det att han åker omkring, mest i bil, men även ibland med skoter eller fyrhjuling, för att läsa av mätare och se till att allt är som det ska med utrustningen.

– Det absolut bästa med mitt jobb är att få vara ute i naturen. Det är helt fantastiskt, förutom när det är jättekallt eller jätteblött.

Hans arbetar ute året om i alla väder, allt från 30 minusgrader till 30 plusgrader. Båda förhållandena kan vara jobbiga på olika sätt och kläderna har stor betydelse för Hans förmåga att utföra sina arbetsuppgifter. Framförallt vintertid ställs höga krav på bra arbetskläder.

– Väl fungerande kläder underlättar väldigt. Jobbet måste göras oavsett väder, så det är viktigt med kläder som håller dig varm och torr.

I sitt jobb besöker Hans många ställverk varje dag. Det innebär att han spenderar mycket tid både i bilen och utomhus, och framförallt att han byter miljö ofta.

– Nu på vintern är det väldigt viktigt att kläderna inte tar åt sig snö, eftersom jag är ute ena stunden och sitter i bilen den andra. Hade kläderna dragit åt sig snö skulle jag bli helt genomblöt och frusit när jag väl skulle ut igen.

En annan viktig sak med kläderna i Hans yrke, och som han speciellt tycker att Taigas kläder utmärker sig med, är bra rörlighet. Framförallt i axlar och armar.

– Det är viktigt att jackan inte åker upp i midjan när jag behöver sträcka mig eller nå högt eftersom det blir kallt och dragigt, vilket gör att man fort börjar frysa om det är kallt ute. Taigas kläder har en extra bra vidd som gör att de håller sig på plats.

Ställverken som Hans arbetar med ska vara personsäkra, men för att minimera skaderisken om en olycka mot förmodan skulle inträffa har han kläder som skyddar mot ljusbåge. Det innebär en extra trygghet, eftersom man aldrig vet vad som kan hända om något går sönder.