10 oktober 2017

Att Norrland bjuder på minst sagt skiftande väderförhållanden råder det inga tvivel om; allt från ljusa sensommarkvällar till frostiga morgnar och stormiga höstnätter. För att klara av att arbeta utomhus ställer det krav på planering och bra arbetskläder, något som Fredrik Lundström på Energiservice Skellefteå AB vet mycket om.

Fredrik jobbar som distributionselektriker. Kortfattat innebär det att man i par om två
åker ut på akuta uppdrag när kunder står utan el för att laga trasiga elkablar och elnät. Det är ett yrke som han gillar och som känns utmanande på många sätt.

– Man vet aldrig var dagen slutar, det man planerade att göra på morgonen stämmer aldrig med vad man gjort när man går hem.

Att arbeta som distributionselektriker är ett farligt yrke som kräver full koncentration och precision då minsta misstag kan innebära livsfara. Just därför jobbar Fredrik och hans kollegor i par, något som han ser som positivt ur flera hänseenden.

– Det är alltid roligt att jobba ihop med någon, och då kan vi också hålla koll på varandra när vi är ute och jobbar.

För Fredrik och kollegorna är det viktigt med bra och funktionella arbetskläder som håller för extrema väderförhållanden, året runt. För att de ska känna sig trygga och säkra ute på arbetsplatsen ska kläderna vara certifierade för skydd mot hetta och flamma samt ljusbåge. För att hålla väta och kyla borta finns det också krav på material och funktion.

– Vi är ute i alla väder, ibland i +30 graders värme och ibland i snöstorm i -35 grader. Det ställer såklart krav på att vi har bra kläder när vi är ute och jobbar.

Taiga har varit leverantör av arbetskläder till Energiservice Skellefteå i över 10 år. Fredrik tycker att det är kul att se hur plaggen utvecklas från år till år samt uppskattar att Taiga har en bra dialog med sina kunder, så som när Fredrik för några år sedan närvarade vid en workshop med Taiga i Göteborg där han kunde framföra specifika önskemål direkt till säljarna. Det bästa med Taigas kläder tycker han är att de andas bra och att de håller honom och kollegorna varma. Eftersom Fredriks arbetsdagar ofta består av mycket bilåkande mellan de olika jobben är det viktigt att kläderna andas så att han inte blir svettig i bilen och sedan riskerar att bli nedkyld när han kommer ut. Skulle han välja ut några nyckelplagg ur Taigas klädkollektion vill han lyfta skalkläderna, underställen och inte minst tumvantarna.

– Taigas tumvantar har jag aldrig frusit i, även om det har varit -30 grader.

På frågan vad som är det roligaste med yrket som distributionselektriker svarar han att det bästa är när det blir kraftiga stormar och krissituationer. Då får han tillsammans med kollegorna jobba många timmar och det tycker han är utmanande och roligt så länge man håller sig varm.

– I sådana situationer är det väldigt viktigt med bra arbetskläder, det kan bli långt mellan duscharna.