27 november 2017

Marcus Königsson är gruppchef för Energiservice Skellefteås vindgrupp som arbetar med underhåll av vindkraftverk. En av vindkraftparekerna där Marcus arbetar består av totalt 99 turbiner, och ligger på det norrländska kalfjället.

– Vi har Sveriges värsta väder. Extrem kyla, extremt regn och extrem blåst.

De låga temperaturerna, snön och vinden som viner fritt över kalfjället gör vintrarna till en riktig utmaning. Men arbetet i vindparken innebär också utmaningar utöver de som vädrets krafter orsakar.

– Alla förhållanden vi möter i jobbet ställer olika typer av krav på utrustningen.

Marcus och hans kollegor måste kunna röra sig smidigt för att obehindrat ta sig fram i terrängen, ut och in i fordon och upp och ner i vindkraftverk. Dessutom innebär att arbeta med vindkraft en ytterligare påtaglig och riskfylld parameter i form av elektrisk spänning. Kläderna behöver vara brandklassade och det är ett absolut måste att de skyddar mot ljusbåge eftersom kortslutningar kan innebära en stor fara.

– Vi ställer alltså väldigt många och höga krav på våra arbetskläder. De ska vara smidiga, varma, vattentäta, brandklassade, smuts- och slittåliga. Och det är bra om de är flexibla så att det är enkelt att klä sig efter väder. Taigas kläder uppfyller kraven vi har.

En funktion som Marcus tycker speciellt mycket om med Taigas klädsystem är namnskyltarna som fästs med kardborre. Den gör det enkelt att lämna vidare kläder när det byter personal eller kommer besökare som behöver låna utrustning.