Elmontör i Boden
23 mars 2018

Att arbeta i det norrländska klimatet innebär stora temperaturskillnader vilket ställer höga krav på tåliga och funktionella arbetskläder. En som dagligen får uppleva det extrema vädret i norr är Ulf Enberg 46 år som arbetar som elmontör på Bodens Energi AB. Tillsammans med Ulfs kollegor förser han Bodens kommun med ström. Hans huvudsakliga arbetsuppgifter innefattar att utföra reparationer och underhålla elnät samt assistera vid nya husbyggen.

Ulf är i grunden utbildad elektriker men har sedan 12 år tillbaka arbetat som elmontör. De två yrkesformerna skiljer sig markant då man som elmontör hanterar högspänning på över 12 000 volt vilket innebär att minsta misstag kan riskera livet. Arbetet utförs på hög höjd vilket kräver koncentration och precision. För att vidhålla säkerheten jobbar de alltid i arbetslag om två personer när de är ute på uppdrag och har då alltid en kollega till hands om det skulle behövas.

Under en normal arbetsvecka jobbar Ulf vardagar mellan klockan 07 och 16. Men var femte vecka ingår det att jobba i beredskap, vilket innebär att han ständigt måste vara tillgänglig under dygnets alla timmar. Det är den ständiga variationen och nerven i yrket som gör att Ulf trivs så bra som elmontör.

– Det är jättekul att se när allt klaffar och man får nöjda kunder.

Arbetskläderna blir ett väldigt viktigt inslag i Ulfs vardag. Kläderna måste dels hålla värmen men också transportera bort fukt.

– Allt som blir blött blir kallt och då är det inte speciellt kul att arbeta utomhus.

Dessutom måste samtliga plagg vara funktionella och bibehålla god slitstyrka. Precis som många el-utövare måste klädesplaggen vara certifierande mot hetta, flamma och ljusbåge.

Vi har tidigare skrivit om riskerna för kroppsliga skador i sträng kyla. Trots den direkta kyla som Ulf och hans kollegor möter under vinterhalvåret har de varit skonade från allvarligare förfrysningsskador.

– Det är nog tack vare bra skyddskläder som hållit oss varma som vi sluppit undan köldskador.