21 mars 2019

Att handla lokalt och närproducerat är viktigare än någonsin. Ett sätt att vara säker på var maten man äter kommer ifrån är att handla på en så kallad ”REKO-ring”.

REKO-ringar har blivit något av en folkrörelse som växer av egen kraft. Sedan den första REKO-ringen bildades 2016 har antalet ökat snabbt. REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder.

Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Idén kommer från finska Österbotten där modellen med REKO-ringar startade 2013. Den första REKO-ringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. I september 2018 fanns det 107 REKO-ringar med drygt 210 000 medlemmar.

Har du hittat en REKO-ring så hittar du också lokal mat med känt ursprung. Du kan handla och äta efter säsong och du får själv träffa den som producerat din mat. Dessutom kan du handla från flera producenter vid samma tillfälle och hämta dina varor på en plats som det är lätt att ta sig till. I REKO-ringen skapas relationer mellan de som föder upp och odlar vår mat och de som sen tillagar och äter den. Frågor om hur djuren har fötts upp blandas med tips och recept på säsongens råvaror.

Köpare och säljare får kontakt med varandra genom särskilda Facebookgrupper. I Facebookgruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa. Där finns också all information om var och när de beställda varorna hämtas och hur betalningen går till. Alla affärer görs upp i förväg.

Fördelar för dig som konsument

  • Du hittar lokal mat med känt ursprung
  • Du handlar och äter efter säsong
  • Du får tillfälle att själv träffa den som producerat din mat
  • Du kanske till och med kan besöka produktionsstället efter överenskommelse
  • Du kan handla varor som du inte hittar någon annanstans
  • Du stöder den lokala ekonomin
  • Du träffar andra konsumenter med intresse av lokal mat
  • Du bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar
  • Matsvinnet blir mindre eftersom alla varor är förbeställda
  • Allt som produceras utnyttjas: en krokig morot är lika bra mat som en rak

Kategorier: Nature & High Vis