14 mars 2018

I sportlovstider är det många svenskar som väljer att tillbringa en semestervecka i fjällen för att åka skidor och njuta av frisk luft. I Vemdalen jobbar John-Erik Kilberg som arbetsledare för lift- och skidpatrull, en arbetsplats i vacker miljö.

John-Erik har haft en lång karriär i branschen och började som liftskötare i Vemdalen redan år 1980. Det finns flera anledningar till att han trivs så bra, men främst är det närheten till naturen och att varje dag få vara ute i den friska luften. Att det är ombytligt klimat är inget som bekymrar honom.

– Alla väderlekar har sin charm, en snöstorm har sina fördelar det också. Har man varma kläder spelar det ingen roll.

Att jobba i turistverksamhet innebär att man många gånger får jobba när andra är lediga, det vill säga storhelger som jul och nyår. Trots detta tycker John-Erik att det finns en tjusning i att jobba dessa helger, mycket för att alla kollegor är inställda på det och ser till att ha kul ändå. Faktum är att jobbet har blivit en stor del av hans privata liv.

– Jobbet har blivit mer som en livsstil. Vi har en familjär stämning och vi trivs bra tillsammans, det är högt i tak samtidigt som det är nära till skratt.

Under högsäsongen har John-Erik och hans kollegor bråda dagar med mycket folk i backen och en rad oförutsedda uppdrag. I hans åtagande som arbetsledare är det hans ansvar att varje morgon säkra samtliga nedfarter och under dagen vara behjälplig för besökarnas frågor och säkerhet.

Även om en skidsemester igenkänns av gnistrande snö, glada skratt och härliga åk måste man vara försiktigt då skidolyckor tyvärr är vanligt förekommande. John-Erik och hans kollegor gör flera försiktighetsåtgärder för att minimera risken för ovälkomna olyckor genom att exempelvis märka upp nedfarter med skyltar och käppar. Uppskattningsvis behöver skidpatrullen i Vemdalen rycka ut på ungefär 200 olyckor per säsong. Om man jämför det med antalet åk som görs varje år är procentandelen som tur är ganska låg. Däremot är det olyckorna som sker under kvällstid då anläggningen är stängd som oroar John-Erik desto mer.

– Det finns besökare som vistas olovligen i våra nedfarter under kvällar, det har gått så illa att det har lett till dödsolyckor. Markeringar och regler finns där av en anledning.

Under sommaren har anläggningen i Vemdalen stängt för turister, men John-Eriks arbete fortgår även om arbetsuppgifterna skiljer sig åt från högsäsongen. I huvudsak är det servicearbete som ska utföras i både backar och liftar. Det är ett tidskrävande jobb som oftast innefattar en rad nya byggnationer och markarbeten. Han menar att det är tack vare det gedigna förarbetet under sommaren som vintersäsongen fungera bra och utan större komplikationer.