13 mars 2018

Inom den militära verksamheten ställs man inför hotfulla och riskfyllda situationer som kräver bästa möjliga skydd. Kamouflagebeklädnad är ett effektivt sätt att minimera risken för att bli upptäkt. Vilken typ av kamouflage du behöver är helt beroende på i vilket klimat du befinner dig, i vilken miljö samt vad du behöver skydd mot.

På Taiga har vi ett unikt sortiment av kamouflagemönster som är speciellt framtaget för att matcha olika verksamheter och deras behov.

TMTP-kollektionen står för ”Multi Terrain Pattern” och har ett brett användningsområde i olika miljöer och terräng, allt från djungelklimat till kalla och våta förhållanden. Materialet är därför framtaget för att vara snabbtorkande och klara NIR och IRR-kraven som måste tillämpas för militära operationer.

TCIP-kollektionen är en förkortning av Concealed IR Printing vilket är ett kamouflage med spännande egenskaper. Kamouflagemönstret trycks på ett enfärgat tyg, exempelvis i mörkgrönt eller marinblått. Trycket syns inte visuellt utan enbart om betraktaren använder sig av en så kallad NVG- Night Vision Googles. På så sätt blir kamouflaget inte synbart i vanligt ljus vilket är till en stor fördel om operatören inte exponeras som med ett TMTP kamouflage. TCIP kamouflage passar utmärkt för operationer både urbant, och till land och sjös.

TSUP är den tredje och sista kollektionen och står för Snow UV Pattern. Denna serie är speciellt framtagen för snökamouflage med ett ingående UV-tryck. Syftet är att minimera risken att bli upptäckt när man vistas i snöbeklätt område. Denna kollektion är också anpassad för att skydda utövaren om fienden misstänks vara utrustade med NVG eller UV-detektorer.

Att välja rätt kamouflage kan vara svårt. För att underlätta finns vår återförsäljare Conny Greus som arbetar som distributör för våra militära material. Hans främsta uppgift är att förklara fördelarna med varje plagg och ge förklaringar till klädernas betydelse och funktion. Han har jobbat inom den militära sektorn i över 20 år och besitter unik kompetens kring klädernas funktionalitet och skydd.

– Med min erfarenhet kan jag förklara vilka funktioner som finns och hur de ska användas. Jag förstår kundernas frågor och de förstår mig.

Conny började sin karriär då han arbetade som utbildare vid arméns jägarskola i Kiruna. Därefter tillbringade han 17 år som utbildare för militärer inom försvarsmaktens SF- specialförband. Ett yrke som gett honom perspektiv och en verklig bild av livet ute i världen.

– Jag har rest runt en del, bland annat i Afghanistan och Balkan. Jag har hoppat från 10 000 meters höjd, harvat runt längs skidspår och marscherat 50/10. Men för mig är det som vilket yrke som helst!

Sedan några år tillbaka jobbar han förutom som distributör för Taiga också med en egen butiks- och utbildningsverksamhet inom ramen för Cold Skills i Karlsborg. Där säljer han allt du kan tänkas behöva när du vistas i extrema miljöer, som uppe i deras utbildningscamp, Camp Faravid.

– Jag brukar säga att vi har allt man behöver på kroppen och i ryggsäcken.

Kategorier: Military