Blogginlägg naturen healar
3 september 2018

Att vistas ute i naturen har många positiva effekter på kroppen och på ditt välmående. Faktum är att forskning på senare tid visat att det till och med stärker immunförsvaret. Att prioritera tid utomhus är viktigt för de flesta människor, och inte minst för de som har påfrestande yrken eller andra faktorer i livet som kan stressa kroppen.

Ljus, syre och frisk luft gör att vi känner oss piggare och det kan även hjälpa mot exempelvis problem med huvudvärk. Efter en lång arbetsdag eller påfrestande arbetsdag kan det därför vara särskilt bra. Vi blir många gånger lugnare av att komma ut i skogen, där vi kan bearbeta alla intryck från dagen och komma ner i varv. En promenad i naturen frigör också endorfiner som även det bidrar till att vi känner oss friskare och på bättre humör.

Vad som inte är lika känt angående hälsofördelarna med att vistas ute i naturen är att det också har positiva effekter på immunförsvaret och därmed också kan minska sjukdomar. När vi vistas utomhus i miljöer där vi känner oss lugna och trygga går kroppen in i ett slags vilo- och återhämtningsläge, som är raka motsatsen till det läge vi hamnar i när vi utsätts för stress. När vi hamnar i det senare tillståndet stänger kroppen av alla funktioner som inte är väsentliga just där och då, bland annat immunförsvaret.

När vi istället känner oss avslappnade och trygga kan kroppen ägna sig åt att förbättra, reproducera och bygga upp immunförsvaret. När vi är i naturen och i det avslappnade tillståndet så kan kroppen lägga resurser på att göra just det.

Kategorier: Law Enforcement