25 oktober 2017

Vissa yrken är svårare att klä sig för än andra. För Eva Nilsson som arbetar i den ingripande verksamheten inom polisen bjuder arbetet på stor ombytlighet, och hon vet aldrig på förhand i vilken miljö dagens arbete kommer att utföras. Det ställer dels krav på att man har bra klädsystem, dels på att enkelt kunna anpassa kläderna efter behov.

Att jobba inom den ingripande verksamheten innebär att man svarar på inkommande larm och därmed ofta är första enhet på plats. Såhär ser arbetet ut för Eva Nilsson som jobbar på Polisen i Borås. Här har hon jobbat i åtta år och har stött på alla möjliga arbetssituationer i olika miljöer.

– Det är ett väldigt varierat arbete. Ena dagen står man flera timmar ute i kylan vid en trafikolycka, nästa stund springer man i skogen i ösregn eller står inne i ett varmt trapphus. Så det är helt klart en utmaning att veta hur man ska klä sig, eftersom det ofta är snabba vändningar och man vet aldrig riktigt vart dagen ska ta vägen.

För att kunna möta upp mot arbetets utmaningar behövs kläder i flera lager, där man kan plocka på och av efter behov. Att ha extrakläder nära till hands är också viktigt, eftersom det ofta handlar om akuta lägen där det inte finns tid att byta kläder innan man åker ut.

– Mycket handlar om att ha bra och flexibla plagg. Ett önskemål jag har är exempelvis byxor med resår i midjan. Det blir bekvämare och ger större rörlighet, men är också smidigare när man behöver ha extra lager under byxorna. Det är också viktigt att plaggen inte blir smutsiga så lätt. Även om vi vadat genom vattendrag eller klivit runt i lervälling behöver vi kunna se hela och rena ut under hela arbetspasset.

Annat som är viktigt är att kläderna andas, tål väta och att de är utformade så att man inte riskerar att fastna i någonting. En svårighet som Eva upplever är att kunna hålla sig någorlunda sval och torr under varma sommardagar, särskilt eftersom skyddsväst alltid används.

– Det spelar nästan ingen roll vad du har under västen, efter bara en kort stund är man ändå genomblöt. Så funktionella sporttoppar och t-shirts som andas och torkar snabbt hade varit riktigt bra!

Något annat som är viktigt för denna yrkesgrupp är att ha utrustning med riktigt bra fövaringsmöjligheter.

– I och med att vi aldrig riktigt vet hur länge vi är ute eller om vi kommer ha tillgång till extrautrustning har vi mycket som vi behöver bära med oss på kroppen, t.ex. mössor, varma handskar och något att äta. Vi vet ju aldrig när vi kan äta, vila eller gå på toa nästa gång, i och med att det rör sig om snabba larm där vi kan bli kvar under en längre tid. Då gäller det att vara förberedd för alla situationer.

Inom den ingripande verksamheten, eller IGV, täcker man dygnets alla timmar. För att alltid hålla sig så pigg och fokuserad som möjligt gäller det därför att även utanför arbetstid ta hand om det egna välmåendet, med kost, träning och vila.

– Det är ett väldigt varierande jobb med mycket problemlösning, men det är också slitsamt. Det gör att klädseln blir särskilt viktigt, eftersom att den många gånger är det enda vi har till hjälp. Den måste helt enkelt alltid fungera och ge oss de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna prestera.