7 februari 2019

Ridande poliser syns oftast i samband med demonstrationer, fotbollsmatcher eller andra stora folksamlingar. Att arbeta under de förutsättningarna ställer höga krav på hästen som måste tränas att gå emot sitt naturliga flyktbeteende. 

Fördelarna med att använda hästar i polisverksamheten är flera. Först och främst har djuren en lugnande effekt på människor vilket skapar goda förutsättningar för dialog mellan polis och civila. En annan fördel är att en häst kan ta sig fram på områden som en vanlig polisbil inte kan, exempelvis i parker eller på festivalområden. Dessutom ser den ridande polisen längre än den hade gjort från marken, samtidigt som polisen i sig också är lättare att få syn på om man behöver hjälp. 

Polishästarna köps in från olika ställen, alla är halvblod och kastrerade. Alla är också bruna, mörkbruna eller fuxar, eftersom det ska vara svårare att skilja ut en viss häst i mängden. Hästarna köps när de är grundridna, då är de mellan fyra och sju år. Sedan tränas de av den polisryttare som har ansvar för dem. 

Det ställs höga krav på de hästar som arbetar hos polisen. Bland annat lär de sig att klara av olika miljöer, ljud och synintryck. Det kan till exempel rör sig om presenningar, paraplyer, rök och skarpa ljud. Den måste också ha ett stabilt psyke, vara modig och stark, klara av att gå på olika underlag, ha bra hovkvalitet och klara av att arbeta ensam. Det är viktigt att hästen har förtroende för ryttaren och att den inte backar, utan fortsätter framåt, om ryttaren vill det. 

Hästarna arbetar hos polisen i ungefär 15 år och det finns runt 60 polishästar just nu. Polisrytteri finns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län, men andra län kan begära hjälp från dem. Även om poliserna själva i stor utsträckning tar hand om hästarna finns det också anställda hästskötare som ansvarar för den dagliga omvårdnaden och hanteringen.

Kategorier: Law Enforcement