11 december 2017

Patrik Glantz arbetar som ambulanssjuksköterska vid Luleåambulansen. Fast Luleå ligger långt upp i landet, där det i regel blir väldigt kallt och snöigt om vintrarna, är det inte vädret som toppar listan över utmaningarna som Patrik möter i sitt yrke.

– Ofta är vi inte ute långa stunder. Kyla är väldigt ogynnsamt för en person som är skadad eller sjuk, så vi försöker komma in så fort som möjligt i värmen med dem.

Det är bara i enstaka fall, som exempelvis när man letar efter någon vid en drunkningsolycka eller vid transporter med båt i skärgården som Patrik och hans kollegor är ute längre perioder. En större svårighet för ambulanspersonalen är att de byter miljö ofta eftersom de rör sig snabbt mellan olika platser. De är i ambulansen, inne hos patienter, på sjukhuset och däremellan utomhus. Antingen fryser man eller så svettas man. Dessutom kan varma kläder göra det otympligt att utföra vissa arbetsuppgifter.

– Det är ett svårt dilemma. Ibland väljer jag att frysa en kort stund för jag vet att jag kommer vara inne snart igen. Det blir mycket ta av och på kläder hela tiden eftersom man inte kan ha varma kläder på sig inomhus, och samtidigt måste vara beredd på att kunna vistas ute i kylan.

När Patrik och hans kollegor väl är utomhus är det vinden som är den största fienden. Om det regnar eller snöar samtidigt som det blåser kommer nederbörden från alla håll, och är det redan många minusgrader kyls man ner väldigt fort.

En annan stor utmaning med Patriks jobb är att det är väldigt fysiskt. De behöver både kunna ha med sig mycket utrustning och klara av att bära patienter från vart de befinner sig vilket ställer höga krav på grundfysik. Det ställer också höga krav på kläderna.

– Det är jätteviktigt att kläderna är anpassade för arbetet. Gärna i stretchigt material som tillåter att man kan rör sig fritt eftersom vi måste kunna lyfta, bära och stå på knä m.m. i jobbet.

En annan sak som är viktig med kläderna är att det finns bra fickor för allt man behöver ha med sig när man åker på larm.

– Bland annat behövs bra ben- och jackfickor att förvara exempelvis handskar, klädsaxar och dylikt i, och det är viktigt att det finns plats för radion så man inte behöver förvara den innanför jackan och kanske inte hör den eller har svårt att plocka fram den när någon försöker nå dig. Pennficka är också jätteviktigt eftersom vi skriver mycket i jobbet.

Det finns alltså många krav på kläderna som ambulanspersonalen har på sig i arbetet, och Patrik tycker att Taigas kläder svarar upp mot de flesta.

– Det är kläder i bra kvalitet och genomtänkt utförande. Skulle jag önska något är det att de skulle vara ännu stretchigare. Men det är tydligt att Taiga är lyhörda för användarnas behov, det märks på kläderna.